омраза ж

hatred

adj


Български-английски малък речник. 2014.

Look at other dictionaries:

 • омраза — същ. ненавист, злоба, вражда, враждебност, жлъч, жлъчност, злост, отвращение, антипатия, гняв, завист, зложелателство, мъст същ. озлобение същ. позор същ. неприязън …   Български синонимен речник

 • пълен с омраза — словосъч. пълен с ненавист, злобен, озлобен, злопаметен, враждебен …   Български синонимен речник

 • мразя — гл. ненавиждам, не обичам, презирам, чувствувам омраза, изпитвам омраза, чувствувам ненавист, питая злоба, смразявам, чувствувам отвращение, гнуся се, намразявам, отвращавам се, имам зъб, яд ме е, гледам накриво …   Български синонимен речник

 • намразвам — гл. мразя, ненавиждам, не обичам, презирам, чувствувам омраза, изпитвам омраза, чувствувам ненавист, питая злоба, смразявам, чувствувам отвращение, гнуся се, намразявам, отвращавам се, имам зъб, яд ме е, гледам накриво …   Български синонимен речник

 • питая злоба — словосъч. питая омраза, мразя, ненавиждам, презирам, намразявам, чувствувам омраза, чувствувам отвращение, питая ненавист, питая вражда …   Български синонимен речник

 • Медеја — (грч. Medeia) 1. мит. во старогрчката митологија: ќерка на колхидскиот крал Еет со своите волшепства му помогнала на аргонаутот Јазон да го земе златното руно и избегала со него во Јолкос кога Јазон ја изневерил, му се одмаздила на суров начин,… …   Macedonian dictionary

 • аверзија — (лат aversio) 1. одвратност, гнасење, омраза, 2. нетрпеливост …   Macedonian dictionary

 • амбиваленција — (лат ambo, valere) псих двојна вредност, истовремена појава на спротивни чувства (на пр, љубов и омраза) кон иста личност …   Macedonian dictionary

 • англофобија — (лат Anglia, грч phobos) страв од Англичаните или омраза кон Англичаните …   Macedonian dictionary

 • анимозитет — (лат animosus) непријателско чувство спрема некого или спрема нешто лутина, омраза …   Macedonian dictionary

 • афилантропија — (грч а , philos пријател, antropos човек) недостиг на љубов кон луѓето, омраза кон луѓето …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.